sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Pöllömaniaa

Olen tainnut useampaan otteeseen mainita innostuksestani maatuskoihin, ja hiljalleen tähän rinnalle on ilmaantunut toinen kuvio; pöllöt. Tästä sitten päädyin, lapasia tarvitessani, itsekseni piirtelemään ja kirjailemaan pöllölapaset. Onnistuivat, mutta edelleenkään en osaa tuota silmukoiden päällekirjomista.


Mitä: Pöllölapaset
Mistä: Dropsin Nepal
Millä: 4mm puikoilla
 
 


Nyt pitäisi tilata samaa lankaa, että saisi sopivan pipon. Lapasista tuli lämpöiset, varsinkin allaolevien villaisten lapasten kanssa. Alpakka on pelastanut talveni.

perjantai 24. tammikuuta 2014

Varpaista varteen -kokeilu

Osallistuin Elonkorjuuvaihtoon aikanaan, ja sain pallon sukkalankaa. No, halusin tehdä siitä pitkät sukat. Ajattelin, että tuo varpaista varteen -tekniikka olisi hyvä tähän, ja lähdin kokeilemaan. En löytänyt sopivia valmiita ohjeita, joten sovelsin hieman erinäisten ohjeiden pohjalta, ja onnistuin. Tosin, koska en löytänyt sopivaa ohjeistusta siihen, että olisin saanut samoilla puikoilla kahdet sukat aikaan, tein sukat kerrallaan. Jaoin pallon kahteen pienempään, jottei lanka loppuisi kesken. Kivathan niistä tuli:

 



Mitä: Varpaista varteen-sukat
Mistä: Zauberball
Puikot: 3mm pyöröpuikot


 
 
Toinen sukka on kerroksen tai pari lyhyenpi toista, ja jostain syystä molemmissa lanka lähti rispaantumaan heti kun otin käyttöön. Mutta kyllä silti tykkään, ja varsinkin hameen kanssa on tullut käytettyä!

maanantai 20. tammikuuta 2014

Neulomista ja hyvinvointia

Ihan tällaisena pikaisena päivityksenä, oletteko huomanneet alla olevan linkin? Itse olen siihen Facebookissa törmännyt pariin otteeseen, ja juttuhan on vähän vanhempi, ei ihan eilen kirjoitettu. Miksi siis laitan tämän tähän? Halusin ihan vain vähän fiilistellä sitä tutkimusta, jonka tein. Jutussahan on käytetty lähteenä juuri samaa tutkijaa, jota itsekin käytin.

Linkki siis:

Neulo sukka, voi paremmin

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Lankakaaoksesta lankalaatikkoon

Muutamissa sivulauseissa on tainnut kirjoituksissani vilahdella muutto. Muuttoja on saattanut tässä olla muutamakin, ja nyt oli vihdoin aika purkaa langat sekaisesta kassista siististi läpinäkyvään muovilaatikkoon. Muovilaatikko muutti vaatehuoneeni nurkkaan.

Tässä kuvakokoelma aiheesta:
1. Langat kassissa kaaoksessa.

2. Alku.

3. Langat laatikossa!

Olin iloinen siitä, että lankani mahtuivat tähän yhteen isokokoiseen muovilaatikkoon, kunnes muistin, että minulla on vielä muutamassa lankakorissa jokunen kerä olohuoneessa ja makuuhuoneessa ja... Koskaan ei tiedä, missä pahemman laatuinen neuloosi iskee!

Miksiköhän niitä lankoja täytyy olla niin paljon ihan vaan varastoituna pahan päivän varalle?

torstai 16. tammikuuta 2014

Palojen yhdistelyä verhoksi

Ihanassa eteisessämme on ovessa ikkuna, joka kaipasi verhoa. Ensimmäisenä mieleeni tuli pitsiverho, ja kun omista tai äidin varastoista ei suoraan löytynyt sopivan kokoista yksilöä, piti alkaa räpeltää ja tuunata.

Olen joskus mummulta (ei välttämättä omaltani) saanut kassillisen pitsiliinoja ja muuta virkattua. Siellä oli myös (lapsen?) sängynpeitteeseen tarkoitettuja virkattuja ruutuja. Mittailin vähän ikkunaa ja tulin siihen tulokseen, että neljä ruutua neliöksi yhdistämällä saisin jotakuinkin sopivan verhon viriteltyä ikkunan peitteeksi.

Palaset ennen yhdistämistä.

Tuumasta toimeen ja ketjusilmukoita vääntämään. Löysin jokin aika sitten isommat virkkuukoukkuni, mutta nyt ihan pienimmät vaikuttaisivat olevan hukan teillä, joten virkkasin sillä rakastamallani 3 mm puikolla, joka tuntuu sopivan työhön kuin työhön. Lankana joku mummun samalla kertaa lahjoittama virkkauslanka. Värin puolesta sopi projektiin täydellisesti, liekö jopa tismalleen samaa lankaa, josta ruudut on tehty.

Lopputulos pingotettuna ikkunaan:


Tarttis varmaan vielä virkata neliölle joku yhtenäinen reunus, jolloin koostakin voisi tulla vielä vähän sopivampi. Ehkä sitten joskus, tämä toimii hyvin ensihätään (eli ensimmäiset noin kymmenen vuotta).

maanantai 13. tammikuuta 2014

Lämpimimmät lapaset

Vielä yksi joululahja! Sain toiveen mahdollisimman lämpimistä lapasista jouluksi. Idea alkoi heti hahmottua mielessäni: kirjoneuletta ja alpakkaa.


Tein tämän projektin kanssa alkeellisen virheen ja ostin langat ennen kuin olin päättänyt ohjetta. Käsityömessuilla oli ehkä kuitenkin helpointa vertailla erilaisia alpakkalankoja ja löytää mahdollisimman paksu ja lämmin lanka, mutta ohjettahan en siihen mennessä ollut päättänyt. Ostin neljä kerää Inka Wasin Alpakkavilla -lankaa: kaksi mustaa, kirkkaanpunaisen ja tummemman punaisen. Olisin halunnut liukuvärjättyä lankaa, mutta alpakkaa kuulemma harvemmin liukuvärjätään. Miksi on näin? Päädyin leikittelemään liukuvärjätyn langan sijaan eriväristen punaisten vaihtelulla.


Sain sen ohjeenkin lopulta valittua langan mukaan. Dropsin ohjeista löytyi aika kiva talviruusulapasten ohje, jota täytyi kuitenkin vähän muokata, sillä halusin kämmenpuolelle ehdottomasti raitoja. Niin ja ranteeseen tein mieluummin ihan joustinneuletta kuin leveän näköistä kirjoneulekuviota.Jätin muutaman kerroksen väliin ennen peukaloa, koska varresta tuli aika pitkä - sen takia kärki pitikin sitten kaventaa vähän nopeammin.


Toivottavasti nämä lämmittävät nyt, kun vihdoin saatiin nämä talven kylmät ja tuiskut tänne Pirkanmaallekin!

lauantai 4. tammikuuta 2014

Pikaiset aamutossut

"Vielä ennen joulua ehtii... " oli viimeisten joululahjaväkerryksieni motto. Etsi mahdollisimman paksua lankaa ja mahdollisimman suuri virkkuukoukku ja käy töihin! En tosin löytänyt suurta virkkuukoukkua, joten virkkasin nämä 3 mm koukulla ja yritin venyttää jokaisen silmukan suureksi. Ei ehkä kaikkein kätevin tapa virkata.


Nämä nopsasti syntyvät aamutossut tein (jälleen) DROPSin ohjeella. 3 mm virkkuukoukun (En suosittele. Etsi suurempi, jos aiot tehdä tällaiset.) lisäksi käytin lankaa. Jotain jämiä, tiedättehän. Harmaa on ainakin Novitan Huopasta, punainen on jotain muuta jämää, todennäköisesti kuitenkin Novitaa ja aika samanpaksuista kuin Huopanen.


Toisen tossun reunat ovat punaiset, niin kuin ohjeessakin... Toisen reunoista tuli harmaat, koska punainen lanka loppui loppumetreillä. Ehkä väritys on kuitenkin ihan hauska?


Syvästi toivon, että tossuista tuli oikeasti samankokoiset, vaikka kuvassa uhkaavasti näyttää siltä, että harmaareunainen tossu on vähän pienempi. Sen siitä saa, kun neulomisintoinen ryhtyy virkkaajaksi ja yrittää vielä olla nopea.


torstai 2. tammikuuta 2014

Virkattu silmälasikotelo


Joululahjaksi virkata väkersin mummille silmälasikotelon. Selailin DROPSin jouluohjeita ja ajattelin, että sydänkoristeltu silmälasikotelo voisi olla hyvä lahjaidea. Tiheässä virkkauksessa ja reunanirkoissa on jotain hienostunutta.


Vasta näitä kuvia ohjeen kuviin vertaillessani huomasin, että sydämistäni on unohtunut yksi kerros pampuloita, mutta se tuskin ketään haittaa. Tuli silti sydämien näköiset kuviot.


Lankana käytin Novitan Tennesseen keränjämää, joka kuluikin tähän projektiin kokonaan. Langassa on eleganttia kiiltoa, mutta kierteet aukesivat helposti virkatessa. Puikkokokona käytin 3 mm.

Omat silmälasini ystävällisesti tarjoutuivat poseeraamaan kotelon kanssa. Silmälaseja ei vahingoitettu kuvauksissa, vaikka kuvaajalla olikin puolisokeana vaikeuksia nähdä kuvattavaa kohdetta tarkasti.