sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Jämälankasieppo

Harvinaisen värinen sinikirjava Jämälankasieppo (Filum fero) on havaittu erään kerrostalon ikkunalaudalla. Linnun tunnistaa pitsisestä pyrstöstä, joka levittyy kauniisti linnun istuessa ja auttaa lintua sopeutumaan ympäristön väritykseen. Tällä lintulajilla on harvinaisen monta erilaista väritystä. Itse olen bongannut jo kauniin pinkin, eksoottisen näköisen jämälankasiepon sekä tämän sinikirjavan yksilön.




Jos itse haluat bongailla jämälankasieppoja, kokeile vaikka tällä ravelryn ohjeella.

lauantai 29. syyskuuta 2012

Nappikaupparetken tulokset

Vaaleansiniharmaat hopeakimalteiset napit, 6 kpl. Nämä tulevat erääseen vanhasta uutta -projektiin. Näette sitten myöhemmin. Mielestäni napit sopivat hyvin lankaan, jota työssä on käytetty. Lisäksi napeissa on sitä jotakin, pientä jujua, joka erottaa ne ihan tavallisista napeista.

Lammasnapit, 2 kpl. Nämä tulevat lastenvaatteeseen. Käsittämättömän suloiset! Tarjolla oli kaikenlaista kukista kilpikonniin, mutta lampaat olivat sopivan väriset ja vetoavat minuun henkilökohtaisesti. Vaikka en itse vaatetta ajatellutkaan pitää. Näitä pitää hakea lisää! Koska nappivalikoimassa oli muitakin eläimiä, niistä voisi tehdä vaikka jonkinlaisen farmin. Joka napinläpeen erilainen eläin voisi olla hyvä idea, jos vaatteeseen tarvittaisiin montaa nappia.


Varoitus: nappikaupassa menee aikaa. Paljon. Itsehän viivyin näitä ostaessa vain 10 minuuttia sulkemisajan jälkeen.

perjantai 28. syyskuuta 2012

Syksyn ensimmäiset sukat

Ilmat ovat kylmenneet ja on ollut aika kaivaa Seitsemän veljestä esiin ja aloittaa sukkien kutominen. Tein todella fiksusti viime keväänä (ja itseasiassa joulunakin) niin, että laitoin pakettiin vain lahjakortin villasukkiin. Joulun jälkeen sitten kudoin ties kuinka monet luvatut sukat, oikeastaan pakolla. Syksylle jäi lunastettavaksi onneksi vain yksi lahjakortti - äitienpäivälahja äitille.

Yritin tiedustella väritoiveita, ja aina niin ihanan mielipiderikas ja helpoksi asiat tekevä äitini vastasi taas jotain suuntaan "En mä tiedä, käytä vaikka sun jämälankojas tai jotain. Ei mulle ole väliä". No, lopulta aloin sitten tuota jämälankalaatikkoa kaivella. Sieltä löytyikin lopulta tumman sinistä ja langan Polkka-sarjan sinisävyinen lankakerä, josta siskolle joululahjan tein.


Malli oli ihan puhtaasti perusvillasukka. Ei minkäänmoisia kommervenkkejä, ainoat yksityiskohdat jotka muuttivat tuota perusilmettä olivat nuo värinvaihtelusta seuranneet erilaiset kantapäät ja kärjet.

Tottakai, lahjasta kun oli kyse, täytyi se paketoida jotenkin. Onneksi apu oli lähellä ja kietaisin nopeasti paketin tuolla Polkka-langalla kasaan. (Okei, tässä tuli vähän kiire ja en saanut haluamaani silkkinauhaa paketin päälle, koska en kerennyt hakemaan sitä ja halusin kotona käydessäni jättää sukat uudelle omistajalleen)

Seuraavat sukat aloitinkin heti perään, ja odotan innolla että saan ne valmiiksi. Tällä kertaa yksityiskohtia on hieman enemmän, ja neulominen on hitusen haasteellisempaa. Kiva juttu, jotain uuttakin!

PS. Tuo kuvien taustalla oleva matto on äitin virkkaama. Koko kuvaa ei siitä saa, mutta se oli ihana uusi lisä meidän "vierashuoneessa" kotopuolessa.

torstai 27. syyskuuta 2012

Neulontabuumi on muotijuttu - lehtikatsaus

Edellinen Talouselämä (nro 33, 21.09.2012) julkaisi jutun lankakauppojen - erityisesti Novitan - menestymisestä.

 Myös Yhteishyvä (Lokakuu 2012) oli päässyt saman aiheen kimppuun - langat, langat, langat ja neulominen ovat kasvattaneet suosiotaan ja Novitalla menee hyvin.


Talouselämän jutun otsikko on "Uusi sukupolvi tarttui puikkoihin" ja Yhteishyvässä "Neulominen on aina muotia". Luulen, että kuulun tähän Talouselämän uuteen sukupolveen, ja puikot ovat nytkin välittömässä läheisyydessäni. Yhteishyvän jutun mukaan olen myös muodikas - minä en seuraa muotia, mutta onneksi muoti seuraa minua.


 Kummassakin lehtijutussa todettiin, että Novitalla on suuri markkinaosuus Suomessa myytävistä langoista. Talouselämä ilmoitti, että Novita myy "yli 90 prosenttia" Suomen langoista, Yhteishyvä tiesi tarkemmin, että Novitan markkinaosuus on 98 prosenttia.

Talouselämän jutussa mainittiin faktatietoina myös suomalaisten neule- ja virkkausblogien määrät: neuleblogeja on lehden mukaan 900 ja virkkausblogeja 800. Kiinnostaa, mistä luvut on keksitty, kun kaikkia maailman tai Suomen blogeja ei varmasti ole missään listattu. Kumpaankohan kategoriaan kuulumme, vai onko meidät laskettu kumpaankin?


Yhteishyvässä on mainintaa siitä, kuinka opetusneuvos Eija Vähälän mukaan neulominen "ruokkii aivojen kolmiulotteista ajattelua ja luovaa ongelmanratkaisua sekä parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä". Tämähän on terveellistä ja älyä kehittävää tämä neulominen!


Myös Talouselämän nettisivuilla on jo aiemmin kerrottu tutkimustuloksia (tai ainakin luotettavien lähteiden kommentteja) siitä, miten oppimistilanteessa neulominen parantaa oppimistuloksia.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Ei-vielä-valmis valmisputkilopaita pikkuipanalle

Emmää mittään valmiiks saa, mutta jottain oon alottanu!

Lankamaailmasta tuli joskus ostettua tuommoinen neuleputkilo, jossa on lapsenvaatteen ohje ja kaikki tarvittava. Muistaakseni 50 % alennuksella ostettuna putkilo maksoi n. 7e. Sillä hinnalla taitais juuri ja juuri yleensä saada pyöröpuikon. Ja ehkä nappeja.

Kaikkeen tarvittavaan siis sisältyi ohje, kolme kerää vihriää lankaa (bambua ja keinokuitua), puikot ja napit. Lisäksi pakkauksesta löytyi silica-pussukka, jota ei toivottavasti tarvita neuletyössä. Ohje vaikuttaa simppeliltä, erityisesti mallineule on yksinkertaista. Neuleen pintaan tulee kuitenkin kivasti eloa, kun ei ihan pelkkää sileää neulota (ja pieniä virheitä ei huomaa niin helposti).
Rojekti on aloitettu. Päätin tehdä isoimman ohjeessa olleen koon (18kk ikäiselle ipanalle), jotta ei turhaan jäisi jämälankoja. Neulonta-asentoni alla olevassa kuvassa on vaaka - tosi ergonomista.
No, jämälankojahan ei taatusti jäänyt. Lanka loppui kesken. Onneksi sain juuri ja juuri tehtyä kappaleet valmiiksi tällä langalla. Jäljelle jäi seuraavan kuvan osoittama määrä lankaa:


Arvoitukseksi jää siis kaulus, joka olisi vielä pitänyt tehdä tästä langasta. Nyt suunnitelmissa on tehdä kaulus sitten jostain muusta väristä ja langasta. En tiedä, löytyykö sopivaa varastoista vai täytyykö lähteä ostoksille. Kauluksen väriksi voisi sopia joku vaalea, jolloin paita edelleen sopisi sekä tytölle että pojalle, tai sitten selkeästi "poikaväri" (ehkä tummansininen) tai "tyttöväri" (pinkki). Kauluslangasta ajattelin lisäksi tehdä sitten vielä jotain koristuksia paitaan, jotta väri ei näytä irralliselta. Saattaa olla, että ostan myös kauluksen väriset napit, vaikka pakkauksessa tulikin näitä vihreitä nappeja.

Seuraavassa kuvassa valmiit kappaleet odottavat kasaan kursimista olohuoneen pöydällä. Kerrankin tein niin kuin ohjeessa käskettiin: kostutin palat ja levitin ne muotoihinsa kuivumaan. Kuivumista odotellessa tuli kuitenkin aloitettua uusi neuleprojekti, joten palat joutuivat odottamaan hiukan kauemmin.

 
Paidan ohjeessa ei juuri ohjeisteta, miten palat pitäisi yhdistää, vaan käsketään vain yhdistämään. Olen jo aloittanut tämän vähän joka saumasta, mutta en oikein tiedä, miten hihat pitäisi kiinnittää. Neulonko ensin hihojen saumat kiinni ja kiinnitän pyöreän hihan etu- ja takakappaleisiin, vai kiinnitänkö hihan ensin ja neulon hihasauman vasta sitten?

Onneksi on monta projektia kesken, niin voi siirtyä neulomaan toista, kun toisen kokoon kursiminen kyrsii. Ehkä paita kuitenkin valmistuu melko pian. Toivottavasti. Sillä välin voitte tutustua tähän tekoprosessin tuskaisuuteen. Neulominenhan on rentouttavaa, muistakaa se.

tiistai 25. syyskuuta 2012

Kasa kangasta & Bernetta

Paljon pölyä, vähän tuloksia. Se on ollut ompelukoneeni kohtalo jo noin vuoden ajan. Ompelupöytä on ollut täynnä satunnaista käsityötavaraa ja Bernetta-parka on kiristellyt neulojaan ylhäisessä yksinäisyydessä.

Lauantaina Bernetta kehräsi innosta, kun keräsin roinat sen ympäriltä ja nostin pölyttyneen suojan sen päältä. Tänään lähdetään hommiin, beibe! Kun on lomaillut tarpeeksi kauan, työntekokin tuntuu ilolta.

Bertan (lyhenne Bernetasta - suottehan, että käytän sitä) moottori hurahteli toiveikkaana, kun lanka pyöri puolalle. Lupaavaa, lupaavaa! Sitten se aika vihdoin koitti. Bertan ainoa jalka tärisi innosta, kun se vihdoin tunsi kankaan allaan. Edellisestä kerrasta olikin jo liian pitkä aika!


Alkukireydestä päästyään Bertta hurruutteli täydellistä tikkiä tummanpinkkiin (onko sellaista väriä) Eurokankaasta roudattuun Vintage-nimiseen kankaaseen. Kangastahan riittää, kuten kuvasta näkyy.

Lopputuloksesta ei vielä tiedä kukaan. Ennen kuin kaikki on valmista, tarvitaan vielä ompelua, silitysrautaa, kiviseinän paikkaamista, iskuporakonetta (vai mikähän se olikaan), ketteryyttä ja jopa hieman matkailua.

lauantai 22. syyskuuta 2012

Pupun uudet vaatteet

Joinain päivinä tapahtuu ihmeitä. Kauan kesken olleet tulevat valmiiksi. Turhina nurkissa pyörineet osoittautuvat tarpeellisiksi. Roskaksi luultu saa uuden elämän. Epämääräisestä tulee kaunista.

Pupu on majaillut kitarapinon päällä ja sohvalla ja milloin missäkin päin olohuonetta jo pitkään. Sen on täytynyt kuitenkin häveliäisyyssyistä piilotella pää puskassa: sillä ei ollut vaatteita. Tänään pupu sai kuitenkin vaatteet. Ovathan nuo kappaleet jo kauan olleet olemassa, mutta se yhdistäminen on aikaisemmin ollut jotenkin ylivoimaista. Nyt pupu poseeraakin tyytyväisenä sohvan selkänojalla. Sillä on tarpeeksi lämmin, vaikka ulkona syksy alkaa jo näyttää voimiaan.

Ja koska rakastan listoja, tässä lista tärkeistä tiedoista:
  • Ohje: Suuri käsityö 11-12/2008, Ballerina-pupu
  • Lanka: Novitan Wool muistaakseni lankana, tai joku muu äidin kätköistä kaiveltu jämälanka
  • Kohtalo: Kaikkien riepoteltavissa sohvallamme

perjantai 21. syyskuuta 2012

Muffinssipussukka

Pidän tästä tämän vuoden aikataulutuksesta kurssien osalta. Aina välillä. Luentoni nimittäin alkavat yleensä vasta noin kello 14:15, ja aamuisin jää aikaa kodinhoidollisiin tehtäviin - sekä käsitöille. Tänä aamuna pyykkikoneen pyöritellessä pyykkejä minä ompelin. Tarpeeseen tulee tämä pussukka - meillä kotona sitä kutsuttaisiin nesesääriksi, mitä muita nimityksiä sillä on? Käyttötarkoitus on siis hammasharjojen yms. tavaroiden kuljettelu matkalla.

Hain eilen reissullani tuota ihanaa muffinssikangasta ja vetoketjun, vuorikangas löytyi jostain varastoista, olen napannut sen palalaareista kahden euron hintaan. Todella halpa, tähän ei mennyt paljon mitään siitä palasesta jonka omistan. Tässä ensin kuva, jossa tuo ihana Cupcakes-kangas näkyy:


Ohjeena käytin tähän pussukkaan Hipun Pussukan teko-ohjetta. Hyvä ja selkeä ohje. Jos tekisin tämän uudestaan, varmistaisin että vuorikangas jäisi hieman pienemmäksi kuin ulkopuoli... pursuilee meinaan hieman tuo, vaikkei kuvissa näykkään. Ei siinä muuten ole ongelmaa, muttakun tuo vuori tuppaa jäämään vetoketjun väliin aika-ajoin.

Tästä kuvasta tuota vuorta näkyy hieman. Se on tosiaan myös Eurokankaasta ostettu, jonkinsorttinen sametti?palanen. Viininpunainen väriltään, kuva vääristää tuota väritystä.


torstai 20. syyskuuta 2012

Yllätyksiä yliopistolla

Tänään sain kyllä aivan uuden kokemuksen tuosta laitoksesta, jossa kolmatta vuotta opiskelen. Kävin nimittäin kirjastossa. Okei, sielä on tullut ravattua kyllä alvariinsa nämä pari vuotta, mutta nyt kävin katsomassa erästä kummajaista tuola tieteellisten julkaisuiden ja oppikirjojen mekassa: hain huvikseni kotona yliopiston kirjaston hausta sanalla neuleet (tai jokin samankaltainen.) Vastaavuus löytyi!

Joten (lanka- ja kangaskaupparundin) jälkeen suuntasin biblioteekkiin metsästämään vastauksia. Niitä löytyikin hyllyluokituksesta 6: "Tekniikka. Teollisuus. Maa- ja metsätalous. Liikenne". Mieleenpainuvimpana tämä jämälankakirja.. Mikäs sen nimi nyt oli.. Tosiaan! "Neulo. Virkkaa. Kirjo. Jämälangasta!", tuo Sanna Vatasen kirja. Ei ollut laukussa tilaa lainata mukaan.

Yliopiston kirjasto on lähin kirjasto kotiini nähden. Tämä oli näinollen erittäin positiivinen asia. Ja kun tuola tulee aikaansa vietettyä... ehkä en unohda palauttaa kirjoja!

Niin, siitä lanka- ja kangaskaupparundista. Kävin sielä sun täälä, mukaan tarttui lankoja ja ihanaa kangasta. Kävin mm. hakemassa sukkalangaksi erääseen projektiin Novitan Seiskaveikkaa... joka oli valintatalossa tarjouksessa kaksi kpl 7.50 €. Sehän oli sitten hyvä syy ostaa itselle langat sukkiin, joita en oikeastaan tarvitse.

Anteeksi nyt tämä pienoinen salaperäisyyskin, muttakun olen kovasti vastoin tapojani alkanut ajatella jo joulua, ja nämä saattavat ehkä liittyä lahjoihin. Ja en halua ottaa riskiä, että mahdollinen saaja/saajat arvaa/vat jotain.

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Teetä nonparelleilla?

Olen kokonaan unohtanut ottaa kuvat uudesta neulatyynystäni. Virkkasin sen jo kauan sitten, ja se on aikansa ollut käytössä. Vihdoin otin kameran käteen ja nappasin nuo tarvittavat todisteet tuon tekeleen olemassaolosta.

Käytin tähän Bitter Sweet -blogin ohjetta virkattuun kahvikupilliseen. Koska halusin kuitenkin kahvin sijasta teekupposen, virkkasin tuohon kiinni teepussin narun ja tuon.. paperinpalasen siinä päässä. Lisäksi jätin valkoiset kermapyörteet pois. Lankana käytin jämälankoja, luultavasti ehkä muistaakseni Eco Bomullia ja teehen 7 veljestä. Täytin teekupin neuletöiden päättelyistä kertyneillä langanpätkillä, ei tarvinnut ostaa mitään täytettä. Äitini ehdotti hiusten käyttöä täytteenä, teroittavat kuulemma neuloja samalla. En kuitenkaan jaksanut laittaa parturi-kampaajasiskoani keräämään leikkauksen jälkiä lattialta itselleni, ehkä sitten seuraavaan neulatyynyyn?


Tajusin vasta laittaessani neuloja tuohon tyynyyn, että tuo näyttää vähän hölmöltä. Tähän tuo kirjoituksen otsikkokin viittaa; näyttää ihan siltä että teeni seassa on nonparelleja. Enpä ole kokeillut, enkä taida edes kokeilla.

Tämä oli ehkä noin tunnin projekti kaikkineen, hauska pikkutyö isompien välissä. Saa nähdä koska seuraavaa saan valmiiksi, projektit kun ovat sen verran kunnianhimoisia ja neulonta-aikaa yllättävän vähän.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Tiskirättiä

Sainpas jotain valmiiksi. Pitäisi tehdä varmaan jonkunmoinen "keskeneräisiä"-postaus, muttakun nuo projektit ovat niin yltympäriinsä hajallaan pitkin laukkuja ja kotia. Jotain saattaa löytyä vanhempienkin kotoa, sielä kun tuli tuo kesä suurilta osin vietettyä.

Mutta siihen valmiiseen; Olen tehnyt pitkään tätä tiskirättiä, ja vihdoin sain sen valmiiksi. Aivan ensimmäisenä kuvaa:



Ohjeenahan käytin siis Ravelryn kautta löytämääni KrisKnitsin Be My Discloth -ohjetta. Lankana oli Novitan Bambu-lankaa. Muistaakseni tuon nimistä :) Vyöte hukkui jo kauan sitten.

Muuten, tämä meidän blogi hakee ulkoasuaan ja kuvallista ilmaisuaan, moneltakin kantilta. Joten kaikennäköinen graafinen ilmiasu saattaa lähiaikoina näyttää.. Erilaiselta.

torstai 13. syyskuuta 2012

Lehtikatsaus

Uusimmassa Fakta-lehdessä (Syyskuu 2012) oli myös juttua käsitöistä, tai tarkemmin sanottuna amigurumien virkkaamisesta.
Kuvat puhukoot puolestaan, tässä maistiaisia lehtijutusta.
 
 Haastateltu Elina Hiltunen kommentoi luennoilla käsitöiden tekoa seuraavasti:
"Käsillä tekeminen on ihanaa ja sopii hyvin ajatustyötä tekeville ihmisille. Ne, jotka virkkaavat tai kutovat luennoilla ja kokouksissa, ymmärtävät että se auttaa keskittymään."

Hän miettii, miksi jotkut kokevat neulomisen loukkaavana. "Ja vielä virkkaamisenkin - sehän on äänetöntä. Miten se voi häiritä."
 Itse olen onnistuneesti neulonut työpaikallakin lähinnä isommissa info-tilaisuuksissa, joissa on paljon väkeä ja tarkoitus lähinnä kuunnella (kuten yleensä luennoillakin). Pienemmissä kokouksissa en kehtaa. Pitäisikö?